Branco port of witte port wordt gemaakt van speciale daarvoor goedgekeurde witte druiven, met de exotische namen Gouveio, Donzelinho, Malvasia Fina, Viosinho, Rabigato, Códega en Folgasão. Op de oudere witte ports en witte colheita na, wordt het meestal gebotteld en verscheept als ze 3 jaar op enorme houten vaten hebben gelegen, net als een Ruby Port dus. Aged of Old White Port en Colheita hebben op kleinere vaten gelegen, zoals de Tawny Ports, waarbij de houtrijping ze een unieke volwassen smaak geeft.
White port is er in verschillende varianten, de Lagrima (zoet, smaakt naar honing en ruikt naar bloemen) , Medium Sweet (vol, smaakt naar druiven) en Dry (Nog steeds zoet, maar frisser). Daarnaast heb je wat meer gerijpte witte port, te beginnen bij reservas (4-8 jaar) tot echte houtgerijpte parels zoals de Quinta das Lamelas oude ports en de Colheita van Barão de Vilar.
Witte port wordt ook vaak gebruikt voor mixjes, waarbij Portonic (Port en Tonic verhouding 1 op 2) vaak favoriet is. (tip: een scheutje sinaasappelsap bijvoegen). Lekker bij noten, paté of als aperitief. Drink licht gekoeld 5-10 graden.
Combineren met droge witte port?